Eurostat: Doar 2 din 10 români şomeri s-au angajat în ultima perioadă – Curierul de stiri
Friday, March 29, 2024


Eurostat: Doar 2 din 10 români şomeri s-au angajat în ultima perioadă

Deși piața muncii dă semne de revenire, puțini sunt românii care și reușesc să se angajeze. Potrivit Eurostat, doar doi…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 20, 2021

Deși piața muncii dă semne de revenire, puțini sunt românii care și reușesc să se angajeze. Potrivit Eurostat, doar doi din zece șomeri și-au găsit un loc de muncă în ultima perioadă.

Se întâmplă asta pentru că multe dintre slujbele existente sunt pentru muncitori necalificați, plătiți cu salariul minim. Așa că unii dintre doritori așteaptă să plece în straintate, ca să lucreze în construcții sau în agricultură, pe bani mai mulți.

Cu o rată a șomajului de 5,7% în luna februarie a acestui an, România numără în acest moment aproape o jumătate de milion de oameni fară un loc de muncă.

Pe cei mai mulți îi găsim în comunitățile rurale din sud-estul țării. La polul opus sunt regiunile din centru și vest, unde majoritatea companiilor și-au reluat producția și au nevoie de oameni noi. În această zonă, un muncitor necalificat poate să ajungă la un salariu de 2.800 de lei brut.

De celalalta parte, și angajatorii admit că lefurile sunt mici, iar românii nu se îngrămădesc și așteaptă o parte din ei să plece la muncă în straintate. Asta în condițiile în care țări precum Germania, Spania sau Italia au anunțat că așteaptă muncitori sezonieri, primiți doar cu dovada unui test negativ, conform Știrile Pro Tv.