Sunday, September 19, 2021


Primarul Neghinā despre acordarea burselor scolare:Este inuman să construim viitorul tinerilor pe minciună.

Primarul Municipiului Onesti, Laurențiu Neghinā a explicat astăzi de ce Guvernul ar trebui sa isi asume hotărârea și sa aloce…

PublicatCurierul , in Actualitate , at aprilie 22, 2021

Primarul Municipiului Onesti, Laurențiu Neghinā a explicat astăzi de ce Guvernul ar trebui sa isi asume hotărârea și sa aloce bani pentru bursele  elevilor care au medii peste 8.50.

„Guvernul a aprobat un act normativ prin care fiecare elev, a cărui medie anuală este de peste 8,50, ar trebui să primească bursă.
O idee minunată în teorie, însă în practică valoarea acestui stimulent este derizorie.
Așa cum toată lumea stie, am fost și sunt un susținător atât al profesorilor, cât și al elevilor.
Am fost inițiatorul premierii elevilor merituoși și am sprijinit majoritatea proiectelor educaționale ale tinerilor din Onești.
Valoarea estimată a burselor este de 4 milioane lei, sumă din care, până în acest moment, Guvernul a alocat doar 1 milion de lei municipiului nostru.
Este ușor să dai legi doar pentru că poți, fără că acestea sa fie bugetate. În consecință, pot spune că e inuman să construim viitorul acestor tineri pe minciună.
Din păcate, nimic nu mă mai miră!
Așteptăm cu mare interes diferența de bani pentru a o putea redirecționa către unitățile școlare!”, a declarat primarul Oneștiului.
De asemenea, și secretarul general al primăriei Onești, Daniel Spânu a declarat ca o astfel de hotărâre pusă în totalitate în seama administrațiilor locale ar distruge bugetul local.

Primăria Municipiului Onești privește cu interes și îngrijorare demersurile făcute de către Asociația elevilor din Municipiul Onești cu privire la acordarea burselor școlare în anul 2021 dincolo de orice interpretări de natură juridică.
Însă Primăria Municipiului Onești nu se consideră vinovată de bâlbele și incoerența legislativă la nivel național care nu duc decât la inducerea în eroare și amăgirea elevilor.
În contextul actual legislativ în materia învățământului, această finanțare multiplă este atât de la bugetul de stat, de la bugetul județului și al municipiului.

Potrivit art.111 alin.4 din legea învățământului, a art.79 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, și art.20 și art.23 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, autoritățile centrale sunt obligate să asigure finanțarea competențelor delegate în cazul legii învățământului iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să elaboreze bugetele în condiții de echilibru bugetar și să angajeze cheltuielile numai în limita prevederilor și destinațiilor aprobate strict legate de activitatea instituțiilor publice în limita veniturilor bugetare posibil de încasat,” Daniel Spanu, secretarul general al UAT Onești