Daniel Dineș are 49 de ani și s-a născut în Onești, județul Bacău. Și-a petrecut copilăria în perioada comunistă, când România era condusă de către dictatorul Nicolae Ceaușescu

Cititor avid, pasionat de SF, Dineș a declarat că și acum citește la fel de mult ca acum 15 ani. „Una dintre pasiunile mele este să învăț încontinuu‟, spunea el în 2020, într-un interviu pentru PressOne.

Avea „un pic de talent la matematică‟, așa că a intrat ușor la facultate, la secția informatică a Universității București.

Facultatea nu prea i-a plăcut însă, așa că nu prea dădea pe la cursuri, după cum scria Ziarul Financiar 2017.

A terminat, totuși, Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București în anul 1997.

A învățat programare într-o vară

Programarea i-a făcut cu ochiul după ce un coleg i-a spus că poate face 300 de dolari pe lună.

Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram.

Recrutat de Microsoft

Era perioada 1990-1995. La acel moment, Microsoft începuse să recruteze personal din România.

Așa că a încercat și el, atras de salariul anual brut de 60.000 de dolari. A participat la interviuri așa că a fost selectat, mai scrie ZF.ro.

A plecat în Statele Unite în anul 2000. Dar nu a reușit să se acomodeze, spune el. În plus, avea aplecarea spre antreprenoriat.

Experiența sa din America a creat fundația pentru ceea ce urma să facă, a scris, miercuri, Bloomberg.

„Pentru cineva în care vine la 20 și ceva de ani în SUA din Europa era o mare provocare să mă adaptez în Statele Unite, chiar dacă din punct de vedere profesional experiența mea la Microsoft a fost nemaipomenită‟, spunea Dines, anul trecut, la Montgommery Summit, o conferință pe teme de tehnologie.

Drept rezultat, „am avut o idee nebunească să mă întorc și să înființez o companie‟, a mai spus el.

UiPath valorează acum mai bine de 10% din PIB-ul României

După listare acțiunile companiei au crescut cu încă 23%, până la 69 de dolari pe unitate. Acest lucru a făcut ca valoarea companiei să fie de 35 de miliarde de dolari.

Joi acțiunile creșteau din nou, cu 12,42%, astfel că societatea are acum o valoare bursieră de 40 de miliarde de dolari.

Suma este echivalentă cu 33 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din întreaga economie a României. Produsul Intern Brut (PIB) al țării noastre este estimat la 227 de miliarde de euro în acest an.

De asemenea, capitalizarea sa este aproape jumătate față de veniturile bugetare prevăzute de Guvern în acest an, care se situează la 365 de miliarde de lei, adică 74 de miliarde de euro.

Dines, avere de 8 miliarde de dolari

După listarea de 1,3 miliarde de dolari de miercuri, averea lui Dines era evaluată la 6 miliarde de dolari, potrivit Forbes și Bloomberg.

După creșterile de miercuri și joi ale prețului acțiunilor, averea sa este acum de aproape 8 miliarde de dolari.

Dines este de câțiva ani cel mai bogat român.

Potrivit documentelor citate de Bloomberg, Dines a vândut în oferta publică inițială acțiuni în valoare de 75 de milioane de dolari.

„Trebuie să devii o companie publică (listată la bursă – n.r.) la un anumit moment dat pentru a permite angajaților să aibă mai multă lichiditate, să le dai opțiuni pentru acțiuni‟, spunea Dines într-un interviu pentru Bloomberg în 2020.

Opțiunile și acțiunile la care se referă el sunt un mod prin care companiile din SUA își fidelizează angajații. Mai exact, aceștia primesc acțiuni la companii, astfel că este practic în interesul lor ca acțiunile să fie tranzacționate pe bursă și să crească pentru că astfel pachetul valorează mai mult.