Monday, September 20, 2021


Cât costă carnea de miel înainte de Paște. Prețurile sunt mai mari față de 2020

Urmează cele câteva zile din an în care mielul este vedetă. Deşi românul nu mănâncă în mod obişnuit aşa ceva,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at aprilie 27, 2021

Urmează cele câteva zile din an în care mielul este vedetă. Deşi românul nu mănâncă în mod obişnuit aşa ceva, iar consumul este în scădere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, la exportul de ovine.

De Paşte însă, respectăm tradiţia şi punem pe mese friptură şi drob. Târguri de miei nu se organizează în acest an, însă carne se găseşte din belşug în magazine şi pe diverse platforme online, la preţuri mai mari ca în 2020.

Dacă în anii trecuţi, mulţi români preferau să cumpere un miel întreg şi să-l împartă eventual cu alte rude, acum se orientează către cantităţi mai mici. Preferate sunt pulpele – costă în medie 30 de lei kilogramul – dar şi organele folosite pentru drob, în jur de 20 de lei. În magazine găsim şi drob gata făcut, cu 30 de lei kilogramul. Se caută în această perioadă inclusiv cotletele de berbecuţ şi pastrama

Potrivit unui sondaj realizat de o platformă online, un român din trei cumpăra direct de la producători. Dar mulţi bat şi la uşa fermelor digitale. Faţă de anul trecut, vânzările online au crescut cu 36% aşa că multe turme s-au mutat în mediul virtual. Preţurile sunt însă mai mari. Un kilogram de carne pleacă de la 40 de lei şi poate ajunge la 100 de lei, dacă vrem miel din Noua Zeelandă, care are însă mai puţin gust specific.

Dacă în iarnă, în magazinele online, cererea pentru produsele din capră şi oaie reprezenta doar 10% din totalul comenzilor, în martie aceasta a crescut la 20%, iar estimările arată că în aprilie vânzările vor atinge 70% din total. Că valoarea, comanda medie este de 310 de lei, cu 30% mai mult faţă de o perioadă obişnuită.

Surpriză acestor sărbători de Paşte este carnea de capră şi de ied. În magazinele virtuale, cererea a crescut cu 150% faţă de anul trecut.