Saturday, September 18, 2021


De ce ouăle nu trebuie spălate. Sfaturi pentru păstrare și consum

Este Săptămâna Mare și se apropie momentul când ouăle vor fi, probabil, cel mai consumat aliment, în orice caz, nelipsit…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 28, 2021

Este Săptămâna Mare și se apropie momentul când ouăle vor fi, probabil, cel mai consumat aliment, în orice caz, nelipsit de pe mesele românilor. Cererea de ouă a crescut simțitor o dată cu apropierea Paștelui, iar producătorii abia mai fac față comenzilor. Specialiștii avertizează însă că trebuie să fim atenți când cumpărăm ouă, dar și după aceea, când ajungem cu ele acasă. Oul este un aliment sensibil și perisabil, ce poate provoca îmbolnăviri grave.

Profesor dr. Tudor Rareș Olariu, șeful disciplinei Parazitologie din cadrul UMF „Victor Babeș”  din Timișoara, a oferit la Digi24 câteva sfaturi, subliniind că este bine ca în cazul ouălor destinate consumului să fie luate măsuri sporite de precauție.

În primul rând, este bine să fie cumpărate din surse autorizate, din magazine unde acestea suntținute în frigider. Când cumpărăm ouă, e bine să verificăm dacă nu au crăpături și dacă sunt curate. În mod normal, toate ouăle care există în comerț trebuie să fie curate.

Odată aduse acasă, ouălenu trebuie să fie menținute la temperatura camerei mai mult de două ore. Dacă în cameră sunt cumva mai mult de 30 de grade, în special vara, mai mult de o oră nu trebuie să rămână la temperatura camerei. Cel mai bine ar fi să fie introduse imediat în frigider, pentru că în perioadele când stau la căldură se pot dezvolta microbi ce provoacă toxiinfecții alimentare. E binesă fie menținute și păstrate în cartonul în care au fost achiziționate.

Foarte important,NU se recomandă ca ouăle să fie spălate, pentru că, spune profesorul Olariu, în momentul în care speli oul, se creează o poartă de intrare prin coajă a microbilor și se întârzie consumul. Prin spălare, se creează pori și există astfel o sursă de contaminare din exterior.