Monday, September 20, 2021


Miercurea Mare: Ziua în care Iuda l-a trădat pe Iisus pe 30 de arginți

Miercurea din Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante zile din an. Această zi amintește creștinilor de ziua în…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 28, 2021

Miercurea din Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante zile din an. Această zi amintește creștinilor de ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau sa-L ucidă, pentru treizeci de arginți.

În Miercurea Mare, se săvârșește Taina Sfântului Maslu. Această taină amintește de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în locuința lui Simeon Leprosul.

În ziua de miercuri a Săptămânii Mare, denia îl pomenește pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care îl trădează şi-l vinde pe Învățător. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Tot în această zi se face pomenirea femeii celei păcătoase, care, aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, de mare preț, că să-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu părul capului ei ștergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.

În popor se spune că, în această zi, trebuie să te împaci cu toți cei care ai fost certat până acum. E bine să nu te superi și să nu te enervezi, să nu spui vorbe urâte și să nu ai gânduri necurate.

Tot astăzi se ține post negru. Credincioșii care postesc în cea de-a treia zi a Săptămânii Mari vor fi protejați tot anul de către Sfânta Miercuri.