Saturday, July 2, 2022


Daca nu ai cotizat 15 ani la stat, afla cât trebuie să plătești ca să primești pensie la bătrânețe

Există foarte mulți români care nu au activat pe piața muncii timp de 15 ani și astfel riscă să rămână…

PublicatCurierul , in Actualitate , at aprilie 29, 2021

Există foarte mulți români care nu au activat pe piața muncii timp de 15 ani și astfel riscă să rămână fără pensie la bătrânețe. Există totuși o modalitate de a plăti acum contribuția datorată statului român. Se pare că un român trebuie să plătească cel puțin 247 de lei lunar ca să fie sigur că poștașul o să-i aducă o pensie în viitor.

Astfel, pentru 5 ani de vechime, românii trebuie să plătească aproximativ 15.500 de lei. Cetățenii au ocazia temporară de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani. Măsura este prevăzută de Legea nr. 186/2016. Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. „Pentru persoanele care au stagii de cotizare mai mici decât cele prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, există posibilitatea completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu.

Cota de contribuţie este de 26,3 din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut. Pentru anul 2016, contribuţia minimă lunară datorată este de 247 de lei”, a transmis Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, potrivit Libertatea.ro

Cum se calculează stagiul de cotizare în situația în care o persoană desfășoara activitate în baza mai multor contracte de muncă?

În situația în care o persoană a fost asigurată, simultan, în baza mai multor contracte de muncă, perioadele de activitate se suprapun ceea ce înseamnă că la determinarea stagiului de cotizare pentru intervalul respectiv acestea se au în vedere o singură dată. Acest lucru influențează valoarea punctajului anual din perioada respectivă, în sensul că acesta va fi mai mare, însă nu și stagiul de cotizare efectiv realizat.