Friday, June 18, 2021


Doar 10 la sută dintre consumatori și-au schimbat furnizorul de energie. Ministru: E o inerție mare, în iunie iar va fi buluc

Doar 10 la sută dintre consumatorii casnici din România au trecut în piața concurențială și și-au schimbat contractele cu furnizorul…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 29, 2021

Doar 10 la sută dintre consumatorii casnici din România au trecut în piața concurențială și și-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrică, în ciuda faptului că de la 1 ianuarie, când s-a liberalizat piața, li s-a oferit un răgaz ce expiră la 30 iunie, tocmai pentru a le da timp ca să-și aleagă un furnizor convenabil, a declarat miercuri seara, la Digi24, ministrul energiei, Virgil Popescu.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a spus că nu are o cifră exactă, dar nu mulți consumatori casnici și-au ales furnizorul de pe piața liberă. „Cred că un procent de 10 la sută, nu mulți. Este o inerție foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face așa, o schimbare. Și sunt convins că se va întâmpla – ca să fie iar un buluc, așa, spre sfârșitul lunii iunie, când ne vom trezi și vom dori să trecem mai repede”, a declarat ministrul la Digi24. „Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poți să trimiți acum și prin e-mail. Dar nu mulți au trecut” la piața liberă, a adăugat Virgil Popescu.

În cazul în care consumatorii nu vor opta până la 30 iunie pentru un furnizor de energie din piața concurențială, ei vor rămâne la un serviciu universal, care este mai scump, a arătat ministrul.

Cu toate acestea, Virgil Popescu nu se așteaptă ca tarifele la energie electrică să crească după 30 iunie. „Mă aștept ca în cel mai rău caz, tarifele să rămână la fel, mă aștept ca mai mulți oameni să treacă în piața concurențială, pentru că dacă nu vor opta pentru un furnizor din piața concurențială, nu vor mai primi după 30 iunie acel discount și practic vor rămâne la serviciul universal, care este un serviciu mai scump. Mă aștept că dacă nu au trecut în iunie, când le vine factura din iulie, să vadă că nu mai este acest discount”, a punctat ministrul energiei.

„Dar am și surprize plăcute. O companie care avea foarte mulți clienți în piața reglementată a reușit să și-i treacă în concurențială, adică există și interesul companiilor să și-i securizeze și în piața concurențială”, a adăugat ministrul.

Sursa: Digi24