Friday, October 22, 2021


Prețurile la mâncare în piață: care e cel mai scump oraș din România

În funcție de orașul în care locuiesc, românii pot plăti mai mult decât dublu pentru un coș de cumpărături cu…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 29, 2021

În funcție de orașul în care locuiesc, românii pot plăti mai mult decât dublu pentru un coș de cumpărături cu șapte produse alimentare de bază. Bucureștiul este printre cele mai ieftine mari orașe ale țării.

Cel mai scump coș de cumpărături format din șapte produse alimentare de bază costă în medie 78,4 lei și se găsește la Zalău, reședința județului Sălaj,  arată o analiză realizată de Economica pe baza datelor Institului Național de Statistică. Produsele luate în calcul de noi sunt morcovi, cartofi, ceapă uscată, usturoi uscat, lapte dulce (1l), brânză oaie și ouă (o bucată), cantitatea fiind de un kg pentru fiecare.

Pe tipuri de produse, datele INS analizate de Economica indică faptul că în unele orașe reședință de județ prețurile pot fi duble față de altele. Astfel, kilogramul de cartofi poate costa între 1,13 lei la Târgoviște și 2,75 la Alba Iulia. Un kilogram de ceapă poate costa 2 lei, dacă o cumperi de la Tulcea sau Botoșani, ori 5 lei la Deva, Miercurea Ciuc sau Oradea.

La Brăila și Focșani sunt cei mai ieftini morcovi, 2 lei kilogramul, în timp ce la Zalău kilogramul costă de 3 ori mai mult. La lapte, prețul mediu afișat în piețe este în multe orașe de 3 lei (Alexandria, Bistrița, Deva etc.), dar locuitorii orașului Tulcea îl găsesc cu 5 lei.