Monday, September 20, 2021


10 Mai – Ziua Regalității în Protopopiatul Onești

Ziua de 10 Mai se păstrează în cugetele și inimile românilor, atât ca un reper istoric, ce amintește de Ziua…

PublicatCurierul , in Actualitate , at mai 10, 2021

Ziua de 10 Mai se păstrează în cugetele și inimile românilor, atât ca un reper istoric, ce amintește de Ziua Regelui sau Ziua Regalității, dar mai ales ca o moștenire pe care Regalitatea a lăsat-o acestei țări, surprinsă de Regele Mihai, în discursul istoric din Parlamentul României, în data de 25 octombrie 2011, prin cuvintele: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie”.
Această moștenire este fondată pe învățătura Bisericii strămoșești, arătând că regalitatea nu eludează cuvântul Scripturii, ci îl însușește și îl transpune în lume. În acest sens, Preoții Protopopiatului Onești sub protia P.C. Pr. Protopop IOAN BÂRGĂOANU, având binecuvântarea IPS IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au cinstit memoria Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, a Regelui Carol al II-lea și a Reginei Elena, a Regelui Mihai și Reginei Ana, precum și a eroilor căzuți în cele două conflagrații mondiale, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, săvârșind slujba de parastas la Monumentul eroilor „Regina Maria” din Onești.
În cadrul actului liturgic au participat și oficialități ai Municipalității Onești, reprezentate de Domnul Viceprimar ADRIAN JILCU și Domnul Secretar General DANIEL SPÂNU.
Evenimentul s-a prelungit cu prima parte a ședinței lunare a preoților din Protopopiatului Onești, context în care Pr. Bogdan Piștea a evocat personalitatea complexă a Regelui Mihai, care a readus în conștiința poporului român ideea de neam, de credință și de patrie, ședința continuând cu dezbaterea problemelor administrative ale Protopopiatului Onești.