Sunday, October 17, 2021


Programul care ar trebui să îi ajute pe producătorii de legume întârzie

Programul care ar trebui să îi ajute pe producătorii de legume în spații protejate se „coace” greu. Deocamdată nu se…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at mai 13, 2021

Programul care ar trebui să îi ajute pe producătorii de legume în spații protejate se „coace” greu.

Deocamdată nu se știe când va începe, pentru că este în faza de avizare la ministere. Programul îl înlocuiește pe celebrul „Tomata” și le va acorda subvenții celor care cultivă roșii, castraveți, ardei, varză și vinete. Anul trecut, pe vremea aceasta, fermierii puteau deja sa depună dosarele.

Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate este, în acest moment, în faza „pe hârtie”. Între timp, mulţi fermieri care au beneficiat până acum de fostul program „Tomata” au redus nivelul investițiilor, mai ales că au cheltuit mai mult din cauza vremii.

Valoarea maximă a ajutorului de minimis/beneficiar: 2.000 euro/cultură/1000 mp;

Resursele financiare: maximum 30.785 mii euro (150.000 mii lei)

Dacă, după centralizarea situaţiilor privind ajutorul de culturi se constată depăşirea limitei maxime, suma care se acordă se reduce proporţional, în vederea încadrării în buget.
sursă: MADR)

Potrivit Ministerului Agriculturii, programul care ar urma să sprijine, pe lângă culturile de tomate, şi pe cele de ardei, castraveţi, vinete şi varză este deocamdată în procedura de avizare. După această fază, va fi aprobat într-o ședință de Guvern. Un fermier ar urma să primească cel mult 2.000 de euro, însă în cazul în care vor fi mulţi înscrişi, suma ar putea scădea.