Sunday, June 13, 2021


Ziua internaţională a familiilor este sărbătorită, anual, la data de 15 mai

Ziua internaţională a familiilor este sărbătorită, anual, la data de 15 mai, cu scopul de a marca importanţa pe care…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at mai 15, 2021

Ziua internaţională a familiilor este sărbătorită, anual, la data de 15 mai, cu scopul de a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial.

Aflată la a 26-a aniversare, Ziua internaţională a familiilor a fost instituită pentru a promova conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. Activităţile specifice acestei zile sunt reprezentate, de obicei, de conferinţe, seminarii, programe radio şi TV, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a familiilor se referă la „Familii şi noi tehnologii”. Urmărind tema celei de-a 59-a sesiuni a Comisiei pentru dezvoltare socială – „Tranziţie socială corectă către dezvoltare durabilă: rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială şi bunăstarea tuturor”, respectarea Zilei Internaţionale a Familiei în 2021 se concentrează pe impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor. Megatendinţele, inclusiv noile tehnologii, schimbările demografice, urbanizarea rapidă şi tendinţele privind migraţia, precum şi schimbările climatice, au modelat în mod dramatic lumea noastră, arată sursa citată.

Pandemia COVID-19 prelungită a demonstrat importanţa tehnologiilor digitale pentru muncă, educaţie şi comunicare. Pandemia a accelerat schimbările tehnologice care erau deja în desfăşurare atât în societate, cât şi la locul de muncă, inclusiv utilizarea extinsă a platformelor digitale şi inovaţiile tehnologice conexe, cum ar fi „cloud computing” şi utilizarea Big Data şi a algoritmilor.

În pregătirea celei de-a 30-a aniversări a Anului Internaţional al Familiei din 2024, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune să conştientizeze megatendinţele menţionate mai sus şi politicile adaptate orientate spre familie, pentru a aborda efectele acestora.