Sunday, October 17, 2021


20 mai – Ziua mondială a albinelor

Ziua mondială a albinelor este marcată anual la 20 mai cu scopul de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at mai 20, 2021

Ziua mondială a albinelor este marcată anual la 20 mai cu scopul de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, potrivit www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro, iar data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.


Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.”

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, potrivit www.publika.md. Albert Einstein obişnuia să spună că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”, notează http://madr.ro.

Studiile efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.

În 2020, în contextul pandemiei COVID-19 marcarea Zilei mondiale a albinelor s-a concentrat pe impactul pandemiei asupra sectorului apicol şi asupra modului în care este afectată producţia, pieţele şi, în consecinţă, mijloacele de trai ale apicultorilor. Ziua a fost marcată prin evenimentul virtual „Bee Engaged”, organizat de FAO cu sprijinul tehnic şi financiar al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor (Apimondia), Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole (CAAS) şi Asociaţiei Ştiinţei Apicole din China (ASAC) şi a Republicii Slovenia, potrivit www.fao.org.

Sursa: Agerpres