Sunday, October 17, 2021


Ce va scrie pe eticheta alimentelor: Comisia Europeană vrea să schimbe Regulamentele ce vizează informațiile de pe ambalaje. Mai multe produse nu vor mai avea date limită de consum

Comisia Europeană a finalizat evaluările inițiale de impact și se pregătește de modificarea legisației privind etichetarea produselor alimentare, ca parte…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at mai 27, 2021

Comisia Europeană a finalizat evaluările inițiale de impact și se pregătește de modificarea legisației privind etichetarea produselor alimentare, ca parte a strategiei de la „Furcă la Furculiță”.

Producătorii ar putea fi obligați astfel să pună pe etichete informații despre nutrienți, să menționeze originea anumitor produse de bază aflate printre ingrediente și să evidențieze diferența dintre data de expirare, și data până la care se poate consuma produsul, în siguranță. Orezul, cafeaua sau ceaiul ar putea să nu mai aibă date limită de consum.

Un sistem de etichetare tip Nutri Score, prin care este evidențiată valoarea nutritivă a unui produs folosindu-se culori, ar putea deveni obligatoriu în următorii doi ani. În plus, producătorii ar putea fi obligați să menționeze originea materiei prime inclusiv pentru produsele cu mai multe ingrediente. Totodată, aceștia ar trebui să evidențieze diferența dintre „a se consuma de preferință înainte de (best before)  și “ expiră la data de (use by)”. În ultima parte a anului viitor, Comisia Europeană are în plan elaborarea unei propuneri de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind etichetarea produselor prin care va fi revizuit Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind furnizarea de informații referitoare la produsele alimentare către consumatori.