S-au înmulțit cazurile de viroze respiratorii la copii și adulți. Vremea schimbătoare, aglomerația, renunțarea la masca de protecție sunt printre cauze
Val de viroze respiratorii ca la început de an şcolar, după revenirea copiilor în colectivităţi. Numărul celor care ajung cu…
Val de viroze respiratorii ca la început de an şcolar, după revenirea copiilor în colectivităţi. Numărul celor care ajung cu simptome respiratorii în camerele de gardă sau în ambulatorii a crescut cu până la 45 la sută. Este ceva normal, spun medicii, mai ales că vremea ne pune rezistenţa la încercare, iar lumea s-a relaxat şi nu se mai poartă masca peste tot. Şi aglomeraţia favorizează răspândirea răcelilor.
În unele şcoli şi grădiniţe, sunt grupe întregi de copii cu vechile răceli care se răspândesc de obicei la reintrarea în colectivităţi şi când vremea e capricioasă.
De două săptămâni, numărul celor care ajung răciţi la medic tot creşte.
Iulia Țincu, medic primar pediatru, Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”: Vorbim de creşteri între 30 şi 45 la sută a adresabilităţii prin camerele de gardă în ultimele două săptămâni. Nu am atins încă acea contagiozitate mare dinainte de pandemie.
Dr. Carmen Bușneag, medic de familie: În activitatea de la cabinet am observat această creştere a numărului de viroze respiratorii la adulţi şi la copii, situaţie pe care nu am întâlnit-o în toată perioada care a trecut şi în care cazurile au fost dominate de infecţia COVID-19.
Anul trecut, oamenii au interacţionat mai puţin, iar virusurile obişnuite au fost oprite de masca de protecţie. Între timp, nu se mai poartă masca peste tot.
Eva Cristescu, medic de familie: Infecţiile de căi respiratorii superioare, infecţiile virale din copilărie, din grădiniţă, contribuie la educaţia imunitară a fiecărui omuleţ în parte. Mai degrabă, dacă vedem o simptomatologie respiratorie zgomotoasă, ne gândim către o altă viroză de sezon decât către COVID. Tusea uscată este unul dintre simptomele destul de caracteristice COVID-ului, mai puțin rinoreea.
Iulia Țincu, medic primar pediatru, Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”: Am învăţat în această pandemie că discutăm şi de simptome digestive pentru copii până la 16-18 ani.
Copiii care au simptome de răceală nu trebuie să meargă la şcoală sau la grădiniţă şi nici în alte locuri aglomerate unde îi pot îmbolnăvi pe alţii.
Părinţii sunt sfătuiţi să-i ducă la control la medicul de familie, care va stabili diagnosticul şi tratamentul cel mai potrivit.
Medicii spun că este normal ca un copil să facă, într-un an, şase, opt, chiar zece infecţii de căi respiratorii superioare, forme uşoare sau moderate.
Pentru cei care stau în aglomeraţii, mai ales fără mască, riscul de îmbolnăvire creşte.
Sursa: știri.tvr.ro