Friday, October 22, 2021


Bacău: Bicicliștii, cārutasii și pietonii în vizorul polițiștilor de la Rutieră

În perioada de 02-03 iunie a.c. s-au desfăşurat activităţi specifice, pe raza municipiilor/oraşelor judeţului Bacău şi în zonele de pe…

PublicatCurierul , in Actualitate , at iunie 4, 2021

În perioada de 02-03 iunie a.c. s-au desfăşurat activităţi specifice, pe raza municipiilor/oraşelor judeţului Bacău şi în zonele de pe raza de competenţă în care au fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul nerespectării de către pietoni, biciclişti sau cărtuţaşi a normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Obiectivul principal al acţiunii a fost impunerea respectării normelor rutiere de către pietoni, bicicliști și căruțași, urmărindu-se, totodată şi sancţionarea celorlalţi participanţi la trafic, depistaţi că se abat de la respectarea prevederilor legale.

Astfel, atât pe drumurile naționale, cât și în municipii și localități din mediu rural, polițiștii băcăuani au organizat mai multe filtre rutiere, cu scopul de a atrage atenția participanților la trafic, în special bicicliștilor, căruţaşilor şi pietonilor cu privire la comportamentul în trafic, astfel încât să se reducă numărul accidentelor rutiere.

În cadrul acţiunii, în cele două zile au fost aplicate 586 de sancţiuni contravenţionale. Pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor pe drumurile publice au fost sancționate 30 de persoane. Au fost depistaţi cu nereguli 51 de căruţaşi şi 75 de pietoni indisciplinaţi.

Şi conducătorii auto au fost în vizorul poliţiştilor, fiind aplicate 402 sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, au fost reţinute 44 permise de conducere şi au fost retrase 33 certificate de înmatriculare.

Polițiștii reamintesc persoanelor care se deplasează cu bicicleta:

Echipați-vă corespunzător și respectați regulile de circulație atât pentru siguranța dumneavoastră cât și a celorlalți participanți la trafic!

Nu circulați cu bicicleta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice. Este necesar ca bicicleta să aibă în dotare un dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie dotată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Pentru un plus de siguranță, le recomandăm bicicliștilor să poarte cască de protecție omologată, iar, în mod obligatoriu, pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante mai ales pe timp de vreme rea sau pe timpul nopții.

Totodată, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic și acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Asigurați-vă temeinic înainte de efectuarea oricărei manevre în trafic.

Circulați cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Când circulați pe bicicletă, nu traversați strada pe trecerile pentru pietoni!

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Nu transportați și nu tractați orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic.