Saturday, September 30, 2023


Ministrul Muncii:Pensiile vor creşte anul viitor cel puţin în raport cu inflaţia

Pensiile vor creşte anul viitor cel puţin în raport cu inflaţia, a declarat, sâmbătă, la Botoşani, ministrul muncii, Raluca Turcan….

PublicatCurierul , in Actualitate , at iunie 6, 2021

Pensiile vor creşte anul viitor cel puţin în raport cu inflaţia, a declarat, sâmbătă, la Botoşani, ministrul muncii, Raluca Turcan.

Ea a precizat că actuala legislaţie în materie de pensii va fi aplicabilă şi anul viitor, până când va fi adoptat noul act normativ care va reforma sistemul.

Raluca Turcan a mai spus că presiunea pe sistemul de pensii va creşte şi a explicat de ce:

Raluca Turcan: Avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966-1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere. Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechităţi crunte. Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Şi, atunci, avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensie, aducând în calculul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem.