Monday, October 18, 2021


Parlamentul European a publicat regulamentul pentru eliberarea și verificarea pașapoartele verzi electronice

Parlamentul European a publicat marți regulamentul pentru eliberarea și verificarea pașapoartele verzi electronice. 12 țări din Uniune, cum ar fi…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at iunie 16, 2021

Parlamentul European a publicat marți regulamentul pentru eliberarea și verificarea pașapoartele verzi electronice.

12 țări din Uniune, cum ar fi Bulgaria, Grecia și Spania, au implementat deja acest certificat. Urmează și România, spun responsabilii, de la 1 iulie, dacă și Parlamentul își va da acordul. Deocamdată, senatorii întârzie aprobarea directivei europene.

12 țări din Uniunea Europeană au implementat deja certificatul verde care atestă schema completă de vaccinare, trecerea prin boală în ultimele șase luni, ori existența unui test negativ. Este documentul care le permite cetățenilor să circule fără să mai stea în carantină.

Printre ei sunt și vecinii noștri bulgari.

În România, lucrează la proiect angajați de la Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, INSP și STS, iar prima fază de testare s-a încheiat cu succes. Pentru că vorbim însă de milioane de oameni care vor putea să își descarce documentul, este nevoie de mai multe verificări.

Autoritățile de la noi mai au la dispoziție două săptămâni pentru a pune lucrurile la punct, însă, pentru ca România să poată elibera certificate verzi, directiva europeană trebuie să fie aprobată de Parlamentul de la noi. De mai bine de o lună situația este blocată chiar în prima cameră decizională, adică la Senat. Dacă senatorii își vor da în cele din urmă acordul, urmează aprobarea de la colegii lor din Camera Deputaților.

Între timp, românii care călătoresc în străinătate folosesc adeverință care atestă că s-au vaccinat anti-Covid. Până acum, aproape un milion de români au descărcat din Registrul Electronic National de Vaccinare această adeverință. Din păcate, numărul vaccinărilor a scăzut, astfel încât România are un surplus de doze, iar unele centre de imunizare au fost închise.