Saturday, September 30, 2023


Angajaţii care lucrează pe cont propriu, mai cautați ca oricând în România. Ei produc 24% din PIB

Pandemia a schimbat din temelii piaţa muncii, iar angajaţii care lucrează pe cont propriu sunt mai căutaţi ca oricând. Asta…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at iunie 17, 2021

Pandemia a schimbat din temelii piaţa muncii, iar angajaţii care lucrează pe cont propriu sunt mai căutaţi ca oricând.

Asta și pentru că multe companii se feresc să angajeze pe termen nedeterminat şi preferă să încheie contracte punctuale. Potrivit Eurostat, în România lucrează aproximativ 1,2 milioane de free-lanceri.

De la arhitecţi, stilişti, designeri de interior, oameni de vânzări sau marketing, până la IT-iști sau contabili, România numără peste 1,2 milioane de freelanceri. Cine lucrează pe cont propriu trebuie să îşi înfiinţeze o microintreprindere ori să fie persoana fizică autorizată, pe scurt PFA.

Există însă şi dezavantaje în cazul celor care lucrează pe cont propriu. Nu îşi pot lua concediu plătit, credite de la bancă şi nu pot beneficia de şomaj. Cu toate acestea, pandemia a dezvoltat şi mai mult această piaţă, iar companiile sunt dispuse să angajeze prestatori de servicii, în loc să investească într-un om nou.

Potrivit Eurostat, România se afla printre țările cu cel mai mare procent de freelanceri, similar cu Polonia și foarte aproape de Italia. Aici, angajaţii pe cont propriu sunt protejaţi de autorităţi şi pot primi ajutor financiar în situaţii excepţionale, cum a fost pandemia.