ANPC recomandă să fim atenți de unde cumpărăm mâncare pe caniculă
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi…
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică, în contextul temperaturilor ridicate care vor veni, şi sfătuieşte consumatorii să aibă atenţia sporită.
Potrivit unui comunicat al ANPC, remis, joi, AGERPRES, vor fi controlate unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării.
Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, caracteristicile organoleptice a alimentelor, respectiv a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum – termen de valabilitate – atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate – comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).
De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatura impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).
„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveţi grijă de unde vă cumpăraţi aceste produse! Riscaţi să vă îmbolnăviţi! Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride”, a subliniat preşedintele ANPC, Claudiu Dolot.