Sunday, July 14, 2024


Previziune economică pentru următoarele 12 luni: euro va depăși pragul psihologic de 5 lei, cresc prețurile și dobânzile

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în 12 luni, estimează 93% dintre participanții unui sondaj realizat de…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at iunie 28, 2021

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în 12 luni, estimează 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari. Totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor.

Rata inflației pentru următorul an a înregistrat o valoare medie de 3,75%. Creștere va înregistra și indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru creditele în lei de la 1,50% la 1,97%.

În schimb, creșterea economică prognozată pentru finalul anului este de 6,1%, iar datoria publica ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%.

În ceea ce priveşte orizontul de aderare a României la Zona Euro, analiştii CFA România estimează că acest lucru va fi posibil abia în 2030.

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat la Digi24 Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

„E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an”, a spus Codîrlașu.

El a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

Sursa: Digi24