Friday, September 29, 2023


Bulgaria ne ia fața și trece la moneda euro din 1 ianuarie 2024, fără perioadă de tranziție

Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024 și intenționează să înceapă plățile în…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at iulie 6, 2021

Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024 și intenționează să înceapă plățile în euro fără nicio perioadă de tranziție, odată cu aderarea la zona euro.

Bulgaria, care este unul dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene, a fost admisă împreună cu Croația în mecanismul ERM-2, o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, în iulie 2020.

Potrivit unui proiect de plan național pentru intrarea în zona euro a Bulgariei, aprobat în urmă cu câteva zile și citat de Reuters, bulgarii vor putea plăti și în moneda națională la o lună după adoptarea monedei unice.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țările care trec la euro este că nu mai pot folosi cursul de schimb ca o ”pernă” pentru orice șoc economic. Bulgaria își ”leagă” deja moneda sa, leva, de euro și intenționează să adopte moneda unică la un curs valutar fix.

Introducerea monedei euro este planificată fără o perioadă de tranziție, iar data adoptării monedei euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată”, au anunțat banca centrală și Ministerul Finanțelor într-un comunicat comun.

„Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a ratei de schimb fixe dintre euro și leva.”

Proiectul așteaptă aprobarea Guvernului după dezbaterile publice, au mai precizat banca centrală și Ministerul Finanțelor în declarația comună.

Bulgaria este unul dintre cele mai puțin îndatorate state ale UE. Deficitul său fiscal a fost de doar 3% din producția economică în 2020, în ciuda cheltuielilor crescute care s-au făcut pentru a reduce impactul pandemiei de Covid-19 asupra locurilor de muncă și întreprinderilor.