Friday, October 22, 2021


Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată

Continuăm să aruncăm peste o tonă de alimente în fiecare an, deşi am putea salva o grămadă. Tot la gunoi…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at iulie 8, 2021

Continuăm să aruncăm peste o tonă de alimente în fiecare an, deşi am putea salva o grămadă. Tot la gunoi ajung şi foarte multe legume, care, din diverse motive, se strică pe câmpuri.

Din păcate, nu conştientizam că în jurul nostru sunt extrem de mulţi sărmani. Numai anul trecut, ″Banca pentru alimente″⁣, un ONG care lupta împotriva risipei, a strâns în sprijinul nevoiaşilor  mai bine de 4500 de tone de mâncare, bună de consum.

În România sunt 9 bănci pentru alimentele pe care nu le cumpără nimeni. Au termen de valabilitate redus, ambalajul deteriorat, sau au fost etichetate greşit. Din depozilele lor pleacă anual mii de tone de hrană către cămine de bătrâni, case de copii şi oameni sărmani.

La ora prânzului angajaţii unui cămin de bătrâni din Capitală au umplut o dubă cu legume, fructe, lactate şi dulciuri din care vor găti pentru 35 de vârstnici. Lucrează la unul din cele peste 100 de ONG-uri care primesc gratuit alimente.

Băncile de alimente supravieţuiesc din donaţii. Statul nu a făcut nimic pentru a sprijini o astfel de reţea aşa cum se întâmplă în vest de mulţi ani.

Avem o lege a risipei alimentare, dar nu de mare ajutor.

După multe dezbateri şi amânări, în formă actuală, spun activiştii, nu vine cu obligaţii clare, ci cu recomandări şi se adresează doar operatorilor economici care nu sunt stimulaţi suficient să doneze, nu şi populaţiei. Asta în condiţiile în care familiile aruncă cel mai mult.