Friday, July 12, 2024


250 de camere speciale de supraveghere instalate pe frontiera României

Un număr de 250 de camere speciale de supraveghere vor fi instalate pe frontiera României, pentru a combate traficul ilicit…

PublicatCurierul , in Actualitate , at iulie 22, 2021

Un număr de 250 de camere speciale de supraveghere vor fi instalate pe frontiera României, pentru a combate traficul ilicit transfrontalier, a anunţat joi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Proiectul Poliţiei de Frontieră Române, realizat cu sprijinul BAT, va acoperi segmente importante din graniţa României, supuse încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantităţi semnificative de ţigări. Contrabanda a fost inclusă ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, reaminteşte IGPF.

România are peste 2.000 km de frontiera externă a Uniunii Europene, porţiuni importante fiind în zone muntoase şi împădurite în care supravegherea graniţei este dificilă.

‘În contextul în care ţigările sunt de trei ori mai scumpe în România decât în statele vecine non-UE, este de înţeles de ce reţelele de contrabandă fac profituri uriaşe. Sperăm ca această investiţie în siguranţa frontierelor României să contribuie la reducerea unui fenomen care ne afectează pe toţi: consumatori, companii corecte, stat. Ne bucurăm că avem ocazia de a fi alături profesioniştilor din Poliţia de Frontieră Română, mai ales cu ocazia Zilei Poliţiei de Frontieră Române’, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice BAT România, potrivit comunicatului IGPF.

Potrivit sursei citate, deşi conform stopcontrabanda.ro în prima jumătate a anului 2021 autorităţile au capturat circa 66 de milioane de ţigări de contrabandă, cu peste 15% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa neagră este în creştere. Astfel, în iunie 2021 nivelul contrabandei a sărit din nou de pragul de 10% din total consum, nivel care nu mai fusese atins de 18 luni, din ianuarie 2020. Cele 250 de camere mobile de supraveghere cu senzor de mişcare de tipul camerelor de vânătoare vor uşura eforturile Poliţiei de Frontieră atât pe timp de zi cât şi noaptea.