Tuesday, October 26, 2021


Avarii cauzate de furtuni în sistemul energetic din Moldova

Furtunile care au „măturat” zone întinse din regiunea Moldovei zilele trecute, au cauzat întreruperea energiei la aproximativ 18.000 de consumatori….

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Comunicate Social , at august 7, 2021

Furtunile care au „măturat” zone întinse din regiunea Moldovei zilele trecute, au cauzat întreruperea energiei la aproximativ 18.000 de consumatori.

• Peste 250 de întreruperi de scurtă durată și avarii în rețelele de medie și înaltă tensiune ale Delgaz Grid s-au înregistrat în ultimele ore;
• Cele mai multe avarii au fost în liniile electrice aeriene din mediul rural;
• Județele din Moldova au fost sub incidența unor avertizări meteorologice de cod roșu pentru vijelii puternice, grindină și ploi torențiale;

Furtunile care au „măturat” zone întinse din regiunea Moldovei, în cursul zilelor trecute au cauzat întreruperea energiei la aproximativ 18.000 de consumatori. Printr-un efort susținut angajaților Delgaz Grid, echipelor contractorilor și dispecerilor s-a restabilit alimentarea cu energie a peste 40 de localități.

Continuă lucrările pentru realimentarea cu energie a circa 1.000 de clienți din 9 localități din jud. Iasi, Vaslui, Bacău, Neamț și Suceava.

Vremea nefavorabilă a cauzat și un număr triplu de deranjamente individuale și colective în rețelele de joasă tensiune ce alimentează în mod direct consumatorii casnici, comparativ cu o zi obișnuită.

Se intervine în continuare pentru remedierea avariilor din toate rețelele electrice ca urmare a ruperii conductoarelor sau stâlpilor, prin căderea unor copaci peste liniile electrice aeriene sau înlocuirea elementelor de izolație și a transformatoarelor lovite de fulgere etc.

Întrucât în unele zone conductoarele sunt rupte şi există riscul să ajungă pe suprafaţa solului, atragem atenţia asupra pericolului de electrocutare şi arsuri pe care îl reprezintă atingerea lor în cazul pătrunderii persoanelor în vecinătatea acestora. Totodată, vegetația adusă de vânt în rețelele electrice și stâlpii avariaţi, aflaţi într-un echilibru precar, pot genera accidente grave în eventualitatea căderii acestora și de aceea este necesar să fie apelat Dispeceratul de Urgență al companiei la 0800 800 929.