Saturday, September 30, 2023


Noile reguli de acordare a concediului medical, contestate de medicii de familie

Noile reguli de acordare a concediului medical, introduse de la 1 august de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate…

PublicatCurierul , in Actualitate , at august 11, 2021

Noile reguli de acordare a concediului medical, introduse de la 1 august de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt contestate de medicii de familie. Aceștia reclamă neclaritatea acestor reglementări și birocrația care devine mult mai stufoasă.

Potrivit noilor reglementări impuse de CNAS, perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape. Medicul de familie va acorda, în prima etapă, cel mult patru zile de concediu medical, după care va putea prelungi perioada până la o săptămână, pentru fiecare episod de boală. Până acum, medicii de familie puteau să acorde concediu medical direct pentru 10 zile.

Preşedinta filialei Iași a Societății Naționale de Medicina Familiei, medicul Anca Deleanu:

“În loc să simplifice, lucrurile s-au complicat. Aceste modificări au fost date în ideea de a limita numărul de zile de concediu date de către medicii de familie și chiar de ambulatoriul de specialitate. În acest moment, limitarea este făcută doar prin adăugarea unor documente care să facă ca actul medical să devină și mai greoi și cu birocrație mai multă. Să fie limpede că, întotdeauna, pacientul a plecat știind foarte bine ce are de făcut. De la noi din cabinet, a plecat cu un plan de recuperare. Acum, pentru concediile care sunt date pentru boală obișnuită este necesară împărțirea numărului de zile acordate în două și realizarea unui plan de recuperare. Întrebarea noastră este următoarea: planul de recuperare se va anexa la fișă, dar pacientul nu va primi și nu va ști acest plan de recuperare. Deci, ideea planului de recuperare care să fie doar ca un instrument de control al Casei asupra activității sau a modalității de acordare a acestor concedii medicale este un lucru făcut din birou, adică, de persoane care nu s-au gândit niciun moment.”