Tuesday, October 26, 2021


Prefectul Bacăului spune că în judeţ sunt 500 de urşi, faţă de optimul de 61; anul acesta au fost 38 de alerte

În judeţul Bacău sunt circa 500 de urşi, faţă de un optim de 61 de exemplare, potrivit informaţiilor prezentate, joi,…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Comunicate Social , at august 13, 2021

În judeţul Bacău sunt circa 500 de urşi, faţă de un optim de 61 de exemplare, potrivit informaţiilor prezentate, joi, de prefectul Leonard Ioan Bulai,  în ședința de lucru, cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții pe linia implementării noii legislații cu privire la prevenirea și combaterea atacurilor urșilor.

Numai anul aceasta, s-au emis 38 de alerte cu privire la prezența ursului în apropiere de localități, cele mai cunoscute cazuri fiind la Slănic Moldova și Cașin.

„Am parcurs alături de șefii instituțiilor legislația, urmând ca săptămâna viitoare să ne reunim în format lărgit, alături de primarii din județ, administratorii fondurilor de vânătoare, medicii veterinari, pentru a stabili clar ce pași are de urmat fiecare instituție.

Este evident că la acest moment, legislația a vizat protejarea vieții umane. Chiar și în aceste condiții, intervenția se va face gradual, pornind de la alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare și abia în final extragere prin eutanasiere sau împușcare”, a declarat prefectul Leonard Bulai.

Actul normativ prevede și definiții ale gradului de risc, care se va traduce în măsurile luate. Fiecare localitate care a semnalat prezența ursului va avea formată o echipă de intervenție.
Toate măsurile sunt prevăzute pentru situațiile în care ursul se află în intravilanul localității, pentru altele fiind aplicabilă vechea legislație.

sursa:facebook.com/institutiaprefectuluibacau