Tuesday, October 26, 2021


A fost inaugut Centrul Cultural „Ion Talianu” din Târgu Ocna

Duminică, 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, la Târgu Ocna a fost inaugurat Centrul Cultural „Ion Talianu”, proiect al Primăriei…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Cultură și Educație Social , at august 17, 2021

Duminică, 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, la Târgu Ocna a fost inaugurat Centrul Cultural „Ion Talianu”, proiect al Primăriei Orașului Târgu Ocna, finanțat de Compania Națională de Investiții. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice centrale și locale. Cu această ocazie, primarul Cristian-Aurelian Ciubotaru a dezvelit placa comemorativă închinată memoriei marelui actor târgocnean.
Ion Talianu (n. 31.03 1898 Târgu Ocna, d. 23.04.1956 București) a jucat un timp la teatrul din Ploiești, iar după 1944 îl regăsim printre marii actori ai Teatrului Național. A fost un mare actor de teatru și film, nemuritorul interpret al rolului Nae Cațavencu în comedia ”O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale. A interpretat roluri memorabile în piesele de teatru: ”Regele petrece”, ”Topaze” sau ”Om de afacere”, transmise de Teatru Național Radiofonic. A mai jucat și în filmele: Rasună valea(1949), Mitrea Cocor(1952), O scrisoare pierdută(1953), Răsoare soarele(1954), Afacerea Protar(1956) și Pe răspunderea mea(1956).
Clădirea complet modernizată este un spațiu cultural funcțional, cu o sală de spectacole dotată cu echipamente și tehnică de ultimă generație și un spațiu de organizare evenimente.
Tot aici va funcționa și Muzeul de Istorie.