Sunday, May 19, 2024


Fondurile alocate programului Noua Casă s-au epuizat în timp record. În lipsa acestora, tot mai mulți români aleg creditele ipotecare

În doar câteva luni, banii alocați programului Noua Casa s-au epuizat. Un record, anunță reprezentanții Fondul Național de Garantare a…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at august 19, 2021

În doar câteva luni, banii alocați programului Noua Casa s-au epuizat. Un record, anunță reprezentanții Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care spun că așteaptă fonduri noi la rectificarea bugetară. Aceasta nu este singura veste bună pentru tinerii care vor să își cumpere o locuință cu ajutor de la stat. Deși Noua Casă trebuie să se încheie, sunt semnale că programul va continua și anii următori.

Românii care aveau în plan să își cumpere anul acesta o locuință prin Programul Noua Casă trebuie să se reorienteze. La nivel teoretic, un pic peste 500 de români ar mai putea să își ia un apartament cu ajutor de la stat. În practică, fondurile rămase sunt deja antamante.

De banii aceștia aproape 13.000 de români și-au cumpărat anul acesta o locuință prin programul Noua Casă.

Deși statul a dublat plafonul de creditare pentru locuințele noi, 8 din 10 români care și-au luat un apartament prin programul Noua Casă au făcut un împrumut la bancă pentru cel mult 70.000 de euro – credit ce are garanții de stat de 50% și pentru care avansul este de 5% din valoarea achiziției.

Chiar dacă fondurile pentru Noua Casă s-au epuizat, românii nu renunță la visul de a deveni proprietari. Dezvoltatorii imobiliari spun că în ultimele 6 luni au observat o creștere a numărului de clienți care aleg să își cumpere o locuință printr-un credit ipotecar, chiar dacă avansul minim este de 15%.