Sunday, August 14, 2022


O persoană ar putea fi ținută cel mult 12 ore, în secția de Poliție, pentru verificarea identității

O persoană va putea sta la Poliţie, pentru verificarea identităţii, 8 pînă la cel mult 12 ore, conform unui proiect…

PublicatCurierul , in Actualitate , at august 25, 2021

O persoană va putea sta la Poliţie, pentru verificarea identităţii, 8 pînă la cel mult 12 ore, conform unui proiect legislativ iniţiat de Guvern si avizat de Comisia pentru apărare din Senat. Inițiativa, care modifică legea de organizare și funcționare a Politiei Române, merge acum în plen, cu propunere de adoptare.

În acest moment, articolul 36 din legea Poliției nu prevede niciun termen până la care o persoană poate sta intr-o secție pentru a-i fi verificată identitatea.

Președinta Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a declarat că modificarea legislativă trebuia făcută, fiind şi o solicitare a Avocatului Poporului în acest sens, pentru că nu exista o reglementare clară în privința conducerii unei persoane la secţia de Poliţie iar acest lucru putea duce la abuzuri.

Guvernul a stabilită exact perioada în care un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie pentru a-i fi identificată identitatea – 8 ore, durata putînd fi prelungită până la maximum 12 ore. După aceasta perioadă, dacă  nu s-a reușit identificarea, persoana respectivă poate părăsi de îndată sediul Poliţiei, a explicat Nicoleta Pauliuc.

Termenul de verificare a unei persoane începe din momentul conducerii acesteia la sediul de poliţie.