Sunday, May 19, 2024


Datoriilor firmelor lovite de criza pandemiei, ar putea fi eșalonate

Firmele și micile afaceri de familie, de tip PFA, vor putea beneficia de eșalonarea datoriilor la stat. Prevederea este inclusă…

PublicatCurierul , in Actualitate , at august 26, 2021

Firmele și micile afaceri de familie, de tip PFA, vor putea beneficia de eșalonarea datoriilor la stat. Prevederea este inclusă într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică pe pagina web a Ministerului Finanțelor Publice. Măsura se impune în contextul situației epidemiologice în care starea de alertă se tot prelungește, fapt ce poate determina restrângerea sau închiderea activității firmelor și PFA-urilor.

Facilitatea, aplicată și anul trecut, la debutul pandemiei de coronavirus, va fi valabilă în cazul agenților economici care sunt, în continuare, afectați de criza Covid, fiind nevoiți să-și restrângă activitatea sau să o închidă în timpul stării de alertă (sau de urgență, după caz).

Este vorba despre firmele care au beneficiat de eșalonare în perioada stării de alertă, dar au fost închise sau avut activitatea restrânsă de autorități. Potrivit documentului, aceste firme nu vor datora dobânzi și penalități pentru plățile cu întârziere a ratelor de eșalonare la plată.

Fiscul va trebui să refacă graficul de eșalonare „până la primul termen de plată după încetarea stării de urgență/alertă”, noile termene de plată urmând să fie comunicate debitorului de către Fisc. În plus, la cererea contribuabililor, condițiile de menținere a valabilității eșalonărilor la plată acordate vor fi suspendate, până la reluarea activității de către aceștia.

Obligațiile vor fi considerate îndeplinite când „termenele condițiilor de menținere a valabilității eșalonărilor la plată s-au împlinit până la data încetării stării de urgență/alertă, dacă acestea se execută în termen de 30 de zile de la încetarea acestei stări”.

Mai mult, dacă firmele vor depune cereri la Fisc, în termen de 30 de zile de la data încetării stării de alertă sau de urgență, după caz, vor putea obține modificarea eșalonării la plată.