Sunday, May 19, 2024


Republica Moldova sărbătorește trei decenii de independență.

Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de independență. Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, după ce Uniunea Sovietică…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at august 27, 2021

Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de independență.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, după ce Uniunea Sovietică s-a destrămat. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, în aceeaşi zi în care a aceasta a fost proclamată.

În centrul Chişinăului a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar parlamentul, reunit în şedinţă extraordinară, a adoptat Declaraţia de Independenţă, drapelul tricolor si imnul de stat „Deşteaptă-te române” (pe care îl adoptase și România).

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi.

La mai trei decenii de la obţinerea independenţei, statul de peste Prut se confruntă cu mari probleme economice şi cu un exod masiv al populaţiei, dar şi cu o criză identitară. Unii cetăţeni doresc aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce alţii si-ar dori mai degrabă o uniune cu Rusia. Speranțele către o orientare proeuropeană, democratică, au renăscut odată cu alegerea președintei Maia Sandu la sfârșitul anului trecut și cu formarea unui parlament dominat de forțe reformiste, în urma alegerilor anticipate din 11 iulie.