ANRE: 44% dintre consumatorii casnici nu au semnat contracte noi la energie și gaze naturale – Curierul de stiri
Friday, March 29, 2024


ANRE: 44% dintre consumatorii casnici nu au semnat contracte noi la energie și gaze naturale

Aproape patru milioane de români nu au trecut încă pe piața liberă a energiei electrice, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at septembrie 8, 2021

Aproape patru milioane de români nu au trecut încă pe piața liberă a energiei electrice, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Concret, 44% dintre consumatorii casnici au preferat să nu facă nimic și să plătească așa numitul tarif de serviciu universal. În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, 57% dintre consumatorii casnici sunt clienți pasivi sau inactivi.

Aproape 44% dintre clienţii casnici nu aveau semnate la finele lunii iulie contracte pe piaţa concurenţială atât la gaze naturale, cât şi pentru energie electrică, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

La sfârşitul lunii iulie, pe piaţa de energie electrică, din aproape 8,9 milioane de clienţi casnici peste 4,9 milioane, aproape 56%, aveau un contract concurenţial semnat cu un furnizor de energie electrică. Doar 10% dintre ei și-au schimbat, însă, și furnizorul.

Restul de aproape 4 milioane de clienţi, circa 44%, denumiţi de către furnizori drept pasivi, nu au făcut deocamdată nimic, potrivit datelor ANRE. Ei nu au rămas fără energie electrică, ci plătesc așa numitul preţ de serviciu universal valabil pe şase luni, de la 1 iulie până la sfârşitul anului, respectiv 1 ianuarie până la 30 iunie.

Piața de energie electrică s-a liberalizat la 1 ianuarie.

La gaze naturale, din patru milioane de clienţi casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurenţial, de la liberalizare – reprezentând aproape 43%.