Monday, October 18, 2021


Guvernul caută soluții pentru plata facturilor la energia electrică şi la gazele naturale

Guvernul intenţionează să-i ajute pe consumatorii casnici să-şi plătească facturile la energia electrică şi la gazele naturale. În acest sens,…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Economie Social , at septembrie 16, 2021

Guvernul intenţionează să-i ajute pe consumatorii casnici să-şi plătească facturile la energia electrică şi la gazele naturale.

În acest sens, a fost analizată ieri, în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă. Statul ar urma astfel să compenseze preţul la energia electrică cu 18 bani un KWh şi cu 25% factura la gaze naturale. Tot legat de plata facturilor, miniştii au discutat şi despre posibilitatea plafonării preţului la gazele naturale.

Gospodăriile care consumă pe lună între 30 şi 200 KW energie electrică şi pe an între 100 şi 1.200 de mc de gaze naturale vor fi ajutate de executiv, prin plata unei părţi din facturile la aceste utilităţi. În cazul gazelor naturale, statul va plăti 25 de procente din factură. Pentru energia electrică se ia în calcul un preţ mediu de 82 de bani pentru KW şi la fiecare o sută de KW factura se va ieftini cu 18 lei, aşa cum explica ministrul energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Factura la un consum de 100 de KW la 82 de bani KW este de 82 de lei. Din această factură se scad 18 lei; practic, la 100 de KW plătesc 64 de lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul celui mai mic furnizor din piaţă. Dacă este la cel mai mic furnizor, i se scad în continuare 18 lei.

Guvernul a mai analizat şi posibilitatea plafonării preţului la gazele naturale.

Premierul Florin Cîţu a spus că acest lucru nu trebuie să afecteze investiţiile în economie, iar măsura trebuie să fie discutată cu Consiliul Concurenţei şi cu Comisia Europeană. despre plafonarea preţului, ministrul energiei, Virgil Popescu, a spus că înseamnă o descurajare a investitorilor străini de a veni în România pentru a produce energie electricăşi a extrage gazele naturale pentru că ştiu că nu pot să vândă la preţul pieţei.