Saturday, December 14, 2024


Lucrări de decolmatare în amonte de Lacu Roșu

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț a demarat lucrările de decolmatare a barajului de retenție a aluviunilor Valea Oii,…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at septembrie 17, 2021

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț a demarat lucrările de decolmatare a barajului de retenție a aluviunilor Valea Oii, situat în amonte de Lacu Roșu, județul Harghita.
Amplasat pe pârâul Oii, afluent al râului Bicaz, barajul a fost pus în funcțiune în anul 1959 și a intrat în administrarea SGA Neamț în anul 1990. Este un baraj din beton, cu o înălțime de 6,5 metri, 66 metri lungime și 1 metru lățime la coronament. Lacul de acumulare creat avea o suprafață de 1,578 hectare și un volum de 58.000 metri cubi. Amenajarea a fost construită cu scopul de a reține aluviunile aduse de pârâul Oii și a încetini astfel procesul de colmatare naturală a Lacului Roșu.
În prezent, acumularea Valea Oii este colmatată în proporție de 100%. Prin lucrarea demarată de colegii noștri se va reface capacitatea de retenție a sedimentelor, iar procesul de colmatare a Lacului Roșu va scădea în intensitate.
ȘTIAȚI CĂ… ❓ Lacul Roșu este cel mai cunoscut lac de baraj natural din România și una din principalele atracții turistice la nivel regional. S-a format în anul 1837, în urma unei alunecări de teren care a afectat masa deluvială de sub masivul calcaros al Ghilcoşului şi a barat valea Bicazului în sectorul de confluență cu pârâul Suhard.
Denumirea lacului atât în limba română cât şi în cea maghiară, provine ori de la muntele Ghilcos (Ucigaşul) ori de la pârâul Roşu (Verescheu). Astfel în anul 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrei Roşii, pentru că mai târziu să fie denumit Lacul Ucigaş precum şi Tăul Ghilcos. Din 1936 este denumit oficial Lacu Roşu.