Sunday, July 14, 2024


Aerostar Bacău va asigura mentenanța la un avion F-16 al Forțelor Aeriene Române

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01836, a acordat recent companiei Aerostar Bacău un prim contract pentru executarea de lucrări…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Sport , at septembrie 21, 2021

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01836, a acordat recent companiei Aerostar Bacău un prim contract pentru executarea de lucrări de mentenanță la un avion F-16 al Forțelor Aeriene Române, se arată în anunțul de atribuire a contractului, publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice (Tenders Electronic Daily) pe data de 17 septembrie.

Tehnicienii de la Aerostar vor executa pachetului de lucrări de bază ”Phase inspection” la avionul militar F-16 Nr. 1603, dar și lucrări suplimentare, inclusiv lucrări de integritate structurală la același avion.

Contractul nr. A1-6886 a fost acordat în urma unei proceduri de negociere, fără publicarea unui anunț de participare, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai mic. Valoarea totală finală a contractului este de 1.55 milioane lei (fără TVA), cu aproape o jumătate de lei mai puțin decât se estima inițial.

Încă din decembrie 2018, compania Aerostar Bacău are statutul oficial de Centru național de mentenanță pentru aeronavele F-16 ale aviației române. Potrivit celui mai recent raport de activitate al Aerostar, o parte din investițiile făcute de companie în primul semestru al anului curent au fost direcționate către ”setarea capabilităților necesare centrului de mentenanță”, astfel încât primul F-16 al Forțelor Aeriene Române să intre în lucrări la Bacău în cursul anului 2021.

Totodată, firma din Bacău a fost desemnată să realizeze și procesul de modernizare a celor 17 avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care vor fi aduse la standardul M6.XR în perioada 2023-2025.

Aeronavele de luptă F-16 A/B MLU, pe care România le-a achiziționat din Portugalia, au fost fabricate în perioada 1981-1983, fiind utilizate inițial de aviația americană, iar ulterior de cea portugheză.