Monday, July 15, 2024


România, țara din UE cu cele mai multe mame cu vârsta mai mică de 15 ani

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul mamelor cu vârsta mai mică de 15 ani, iar…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at septembrie 30, 2021

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul mamelor cu vârsta mai mică de 15 ani, iar două din cinci gravide sunt adolescente din zonele rurale defavorizate, nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, potrivit unei analize prezentate astăzi de organizaţia „Salvaţi copiii” România.

Acelaşi studiu arată că 87% dintre mamele adolescente nu au utilizat nici o metodă contraceptivă, iar 74% afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocaţia copilului.

Preşedintele executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, spunea că autorităţile trebuie să se implice pentru a asigura accesul adolescentelor la informaţie, la prevenţie şi la testare.

 România, din păcate, stă foarte prost la capitolul copii cu copii. În plus, din 2020, pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la educaţie şi la servicii medicale şi a crescut astfel riscul maternal. Cauzele acestui fenomen de copii cu copii sunt diverse, lipsa educaţiei privind sănătatea sexualităţii şi a reproducerii, distanţa mare faţă de cabinetele de familie, lipsa resurselor pentru a plăti transportul, lipsa de informaţii despre ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii.

Şi consilierul prezidenţial Diana Păun susţine o colaborare a autorităţilor cu organizaţiile din domeniu pentru a nu permite accentuarea decalajelor şi înrăutăţirea situaţiei. Prezentă la eveniment, ea a trasat şi câteva direcţii de acţiune.

Educaţia pentru sănătate şi prevenţia, care reprezintă priorităţi zero ale mandatului prezidenţial, vaccinarea grupurilor vulnerabile şi în special susţinerea programelor de imunizare de rutină pentru a evita apariţia de focare a unor boli, chiar boli care au fost eradicate la nivel mondial, şi asigurarea infrastructurii şi a resursei umane la nivel teritorial, care să susţină accesul echitabil la serviciile de asistenţă prenatală şi sănătate reproductivă.

Din acest an, organizaţia „Salvaţi Copiii” România a extins proiectul de intervenţie pentru mamele adolescente din zonele rurale defavorizate şi în Republica Moldova