Thursday, July 18, 2024


Pelerinaj de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce măsuri au fost adoptate

La Iași, pelerinajul prilejuit de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este deschis, în acest an, tuturor credincioșilor, în condiții de siguranță…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Cultură și Educație Social , at octombrie 8, 2021

La Iași, pelerinajul prilejuit de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este deschis, în acest an, tuturor credincioșilor, în condiții de siguranță și cu respectarea tuturor măsurilor sanitare, dau asigurări autoritățile locale ieşene.

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană și este  așezată, spre închinare, în curtea Catedralei, alături de racla cu moaştele Sfântului Gheorghe.

Cei care vin, însă, din zone cu o rată de infectare COVID-19 ridicată nu vor putea să aibă acces.

Din cauza situației epidemiologice actuale, s-a decis anularea anumitor evenimente care făceau parte din programul Sărbătorilor Iaşului.

Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Alexandru cel Bun’ Bacău informează printr-un comunicat asupra măsurilor de ordine în municipiul Iaşi, cu ocazia pelerinajului la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Alexandru cel Bun’ Bacău va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică în municipiul Iaşi, în sistem integrat, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi, la pelerinajul şi manifestările religioase prilejuite de hramul ‘Sfintei Cuvioase Parascheva’, organizate in perioada 08-15 octombrie a.c. de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în municipiul Iaşi.

Jandarmii si colegii din celelalte instituţii vor fi prezenţi în zona catedralei Mitropolitane si pe traseele de afluire şi defluire din proximitatea acesteia, amenajate pentru accesul pelerinilor la Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi la Catedrala Mitropolitană.

Aceştia vor asigura protecţia tuturor participanţilor la această mare sărbătoare din Calendarul Creştin Ortodox, eveniment religios important, îndrumarea pelerinilor privind respectarea regulilor stabilite in comun cu organizatorul şi supravegherea respectării măsurilor legale în vigoare privind limitarea răspândirii virusului Sars-Cov-2, precum şi prevenirea oricăror fapte care aduc atingere normelor de convieţuire socială.

Contextul pandemic a impus luarea măsurilor pentru protecţia sănătăţii fiecărui participant, drept pentru care recomandăm tuturor respectarea/aplicarea următoarelor măsuri:

– purtaţi masca de protecţie corect, în aşa fel încât să acopere nasul şi gura;

– evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct şi/sau interacţiune cu un număr mare de persoane;

– evitaţi atingerea suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane;

– păstraţi o distanţă semnificativă, de 1,5 metri, faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi;

– respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât şi pe cei apropiaţi;

– înainte de planificarea pelerinajului, informaţi-vă cu privire la măsurile impuse de autorităţi pentru municipiul Iaşi şi cele generale privind restricţiile de circulaţie din intervalul orar 20.00 – 05.00;

– acordaţi o atenţie deosebită copiilor şi persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriţi pentru a nu se rătăci, precum şi a bunurilor personale.

– persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgenţă şi a Unităţilor de Primiri Urgenţe Iaşi.

Totodată, pentru evitarea situaţiilor neplăcute, vă recomandăm să manifestaţi răbdare şi înţelegere faţă de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor şi să respectaţi indicaţiile forţelor de ordine.

Vă asigurăm că desfăşurarea în condiţii de normalitate şi siguranţă a manifestărilor religioase din această perioadă este prioritatea noastră, iar în caz de necesitate, adresaţi-vă cu încredere celui mai apropiat militar/poliţist aflat in zona unde sunteţi sau apelaţi numărul de urgenţă 112!

INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL