Se așteaptă publicarea normelor de aplicare a legii privind ajutoarele de încălzire
Familiile și persoanele singure care se încadrează în prevederile Legii 226/2021 privind protecția socială a consumatorului vulnerabil de energie au…
Familiile și persoanele singure care se încadrează în prevederile Legii 226/2021 privind protecția socială a consumatorului vulnerabil de energie au la dispoziție peste o lună pentru a depune cererea și declarația pe propria răspundere, precum și documentele doveditoare, astfel încât să beneficieze de ajutor de încălzire și pe luna noiembrie.
Practic, pentru a primi acest ajutor începând cu luna viitoare, trebuie să prezinte la primăria de domiciliu actele necesare, până în data de 20 noiembrie, inclusiv. Cei care fac parte dintr-o asociație de proprietari i se pot adresa acesteia.
Deocamdată, însă, Normele de aplicare a legii nu au fost publicate, astfel că acțiunea nu a fost încă demarată de către instituțiile implicate. Dar este important de știut că ajutorul de încălzire se acordă în funcție de veniturile nete medii lunare pe fiecare membru de familie, respectiv persoană singură. La stabilirea veniturilor medii/membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară celei în care se cere dreptul, precum și bunurile de care dispune solicitantul, prevăzute în lista cuprinsă în Legea 416/2001, actualizată.
În cerere și declarație, solicitantul are obligația de a menționa bunurile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deținere, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței. În cazul cererilor familiilor și persoanelor singure care utilizează energia electrică pentru încălzirea locuinței, primăria va face anchetă socială la domiciliul solicitanților.
Cei care vor depăși termenul de 20 noiembrie, pentru depunerea dosarului complet, vor pierde ajutorul pentru luna viitoare. Amintim că, potrivit Legii 226/2021, consumator vulnerabil este considerat cel cu un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/membru component, în cazul familiei, și de maximum 2.053 lei în situația persoanei singure.
Cuantumul ajutoarelor de încălzire se stabilește prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100 la sută pentru cei cu cele mai mici venituri (0-200 lei/persoană) și descrește în raport de acestea ajungând la minimum 10 la sută, pentru cei care se află la limita maximă a resurselor financiare (2.053 lei), precizată de lege.
Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Pentru energia termică, valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu definit de lege și în funcție de prețul local al gigacaloriei. Prin urmare, harta României a fost împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar în sezonul de iarnă, pe tipuri de locuință (cu 1, 2, 3 și 4 sau mai multe camere).
Județul Bacău este inclus în zona rece. Familiile cu un venit mediu lunar de cel mult 1.386 lei/membru component și persoanele singure care au până în 2.053 lei vor beneficia și de un supliment lunar care va fi de 30 lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei-gaze naturale sau energie termică și 20 lei-combustibili solizi și petrolieri. Acest tip de ajutor va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui dat pentru combustibil solid sau petrolier, care îi va fi achitat titularului de drept. Dacă singura sursă de energie utilizată este cea electrică, atunci cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei.
sursa:desteptarea.ro