Wednesday, July 17, 2024


Furnizorii de gaze naturale amendați de ANRE

ANRE a amendat cu 2,69 milioane de lei furnizorii de gaze naturale, ca urmare a plângerilor primite de la consumatori…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Economie , at octombrie 16, 2021

ANRE a amendat cu 2,69 milioane de lei furnizorii de gaze naturale, ca urmare a plângerilor primite de la consumatori referitoare la creșterea prețurilor gazelor naturale.

Potrivit ziarului Libertatea, ENGIE, E.ON Energie România și Restart Energy au fost amendate cu câte 800.000 de lei „pentru că în ofertele lansate public cu un preț fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menționat că furnizorul își rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat”. Astfel, furnizorii nu și-au îndeplinit obligația de a informa corect clienții.

ENGIE, care alimentează îndeosebi jumătatea de sud a țării, și E.ON, care alimentează jumătatea de nord după preluarea fostelor Distrigazuri de la stat, au început să trimită consumatorilor notificări privind creșterea prețurilor. Cele două companii au fost amendate recent și de către Autoritatea Națională pentru protecția consumatorilor. Pentru aceleași fapte, ANRE a amendat Premier Energy cu 200.000 de lei.

Instituția a dispus menținerea contractelor fixe Instituția a impus furnizorilor să mențină prețurile prin care s-au angajat inițial, pe toată durata contractelor.

Alte companii amendate fac parte din grupul Enel, respectiv Enel Energie și Enel Energie Muntenia, deoarece nu au menționat data de întocmire a ofertelor-tip și nici perioada de valabilitate a ofertelori, menționându-se doar data expirării.