Thursday, July 18, 2024


Incidența în municipiul Onești a depașit 6/1000 de locuitori. Municipiul Bacău se apropie de 7 la mie

Incidența cumulată la 14 zile în municipiul Onești a ajuns azi, 17 octombrie, la 6,25 la mia de locuitori. Municipiul…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at octombrie 17, 2021

Incidența cumulată la 14 zile în municipiul Onești a ajuns azi, 17 octombrie, la 6,25 la mia de locuitori. Municipiul Bacău este la 6,84 iar Moineștiul la 4,43.

La nivelul localităţii dumneavoastră, rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a depăşit 6/1000 de locuitori, astfel, aveţi obligaţia de a purta masca de protecţie în toate spaţiile publice. Pentru protecţia sănătăţii dumneavoastră si a celor din jur, informaţi-vă din surse oficiale şi respectaţi măsurile igienico – sanitare si de distanţare fizică. Alegeţi să vă vaccinaţi! ISU Bacău. , este mesajul primit de oneșteni  astăzi prin intermediul sistemului RO-ALERT

Conform legislației în vigoare, localitățile cu incidența Covid de peste 6 la 1.000 de locuitori intră în carantină în weekend, între orele 20:00 și 05:00. Astfel, oneștenii nu vor mai putea părăsi gospodăria între aceste ore. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală.

De asemenea, masca redevine obligatorie și pe stradă. „Se propune ca în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise”, se precizează în HG.

Tot aici se mai arată că magazinele vor funcționa în intervalul orar 5:00 – 22:00 unde incidența este de peste 6/1.000, la sfârșit de săptămână. „Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, să se desfășoare doar în intervalul orar 5:00-22:00. În intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, potrivit HG.

Conform actului normativ, pentru a participa la evenimente culturale sau sportive, publice sau private, sau pentru a avea acces în baruri, restaurante, teatre, cinematografe, cluburi, activități sportive și nu numai, cu excepția copiilor cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, persoanele fizice vor fi obligate să facă dovada vaccinării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, care va fi scanat de operatorul economic/organizator prin aplicația mobilă de verificare pusă la dispoziție, gratuit, de către STS.