Thursday, July 18, 2024


Angajatorii riscă amenzi uriașe dacă își țin salariații la muncă peste program

Munca nedeclarată de către angajatori a fost redefinită recent, prin OUG 117/2021 care modifică Legea 53/2003 (Codul Muncii). Astfel, potrivit…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at octombrie 22, 2021

Munca nedeclarată de către angajatori a fost redefinită recent, prin OUG 117/2021 care modifică Legea 53/2003 (Codul Muncii). Astfel, potrivit noului act normativ, sintagma mai sus amintită se referă la primirea în activitate a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (și nu ”în afara programului de lucru”), stabilită în cadrul contractelor individuale. Este vorba despre contractele cu timp de muncă parțial. Totodată, pentru această faptă este prevăzută o sancțiune mult mai drastică.

Mai exact, dacă un angajator va fi depistat că folosește în activitate salariați peste durata timpului de muncă menționat în contractul individual de tipul celui menționat mai sus va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 10.000 și 15.000 lei pentru fiecare persoană identificată în această situație, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei. Prin OUG 117/2021 este reglementat și un alt aspect și anume acela privind întârzierea plății salariului, fapt care face obiectul multor reclamații depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

De aceea, în noul act normativ se precizează că depășirea cu mai mult de o lună a termenului stabilit în contract pentru plata salariului constituie contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru fiecare angajat căruia nu i s-au achitat la timp drepturile salariale. Sunt exceptați de la sancțiune angajatorii care se află sub incidența Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Aplicarea întocmai a OUG 117/2021, mai ales în ceea ce privește munca nedeclarată și cea subdeclarată, va reprezenta în perioada următoare principalul obiectiv pe care inspectorii ITM Bacău îl vor urmări pe parcursul controalelor întreprinse de ei la angajatori.