Sunday, July 14, 2024


ITM Bacău a acordat peste 130 de sancțiuni pentru încălcarea normelor de sănătate și securitate în muncă

Normele de sănătate și securitate în muncă (SSM) au fost ignorate luna trecută de aproape 30 la sută dintre angajatorii…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at octombrie 25, 2021

Normele de sănătate și securitate în muncă (SSM) au fost ignorate luna trecută de aproape 30 la sută dintre angajatorii verificați din acest punct de vedere.

Mai exact, dintre cei 62 agenți economici supuși controlului de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău în ceea ce privește aplicarea normelor menționate mai sus, nu mai puțin de 17 au fost amendați, iar mulți alții au primit avertismente, numărul acestora ridicându-se la 133!

Amenzile aplicate de către inspectorii SSM însumează 117.000 lei. Unii angajatori sancționați nu au realizat măsurile dispuse de către inspectorii SSM la controlul anterior ori nu s-au preocupat ca salariații lor să fie instruiți corespunzător cu normele de sănătate și securitate în muncă.

Alții nu au avut grijă ca angajații lor să beneficieze de controlul medical perodic, nu au întocmit planul de prevenire și protecție împotriva accidentelor de muncă și a bolilor profesionale sau nu le-au asigurat salariaților echipamentul corespunzător de lucru. Pe fondul acestor nereguli, dar și al încălcării și de către unii angajați a normelor SSM, luna trecută s-au produs 11 accidente de muncă, din care unul s-a soldat cu decesul victimei.
Celelalte 10 au avut drept consecință incapacitatea temporară de muncă a victimelor.