Thursday, July 18, 2024


144 de ani de la trecerea în eternitate a eroului băcăuan Maior CONSTANTIN ENE

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” Bacău, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor ” Regina Maria…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Cultură și Educație Social , at noiembrie 9, 2021

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” Bacău, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor ” Regina Maria ” – Filiala Col. Corneliu Chiries” a județului Bacău au organizat, ieri, 8 noiembrie, un ceremonial religios prin care au comemorat 144 de ani de la trecerea în eternitate a Eroului băcăuan MAIOR CONSTANTIN ENE, căzut la Rahova în Războiul de Independență din 1877-1878, eveniment desfășurat la mormântul său din Cimitirul Central „Eternitatea”.

Comemorarea eroului martir de la Rahova, constituie un moment solemn pentru cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău. La mormântul celui care „…este unul din eroii care în ziua de 7 noiembrie au făcut să tresalte inima oricărui român…”, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a depus o coroană de flori în semn de preţuire şi cinstire pentru cel care a dat numele instituţiei noastre. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Filialei judeţene „Col. Corneliu Chirieș” ai Asociaţiei Cultul Eroilor. Momentul comemorativ a continuat cu o slujbă de pomenire a eroului martir.
Maiorul Constantin Ene este cel care, ca în ziua de 7 noiembrie 1877, a condus primul eşalon de atac pentru cucerirea cetăţii Rahova. … Ultima dorinţă a bravului erou a fost să fie înmormântat la Bacău – localitatea unde s-a născut şi unde se afla şi familia sa.
Înmormântat provizoriu la Ghigen (un sat de lângă Rahova), corpul său a fost adus la Bacău şi reînhumat cu onoruri militare la data de 17 noiembrie 1877 în Cimitirul Central din Bacău.