Thursday, July 18, 2024


Activități de informare pentru prevenirea violenței domestice desfășurate de polițiștii băcăuani

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Bacău au…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at noiembrie 9, 2021

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Bacău au desfășurat activități de informare pentru prevenirea violenței domestice.

În acest context, astăzi, 08 noiembrie a.c., polițiștii au discutat cu cetățenii aflați în zona mai multor centre comerciale și în zona autogării Bacău, despre formele violenţei domestice, aspectele pe care victima trebuie să le aibă în vedere în timpul unei agresiuni pentru a-şi proteja integritatea corporală şi chiar viaţa, serviciile de care poate beneficia şi instituţiile la care poate apela pentru a obține ajutor. Totodată, polițiștii le-au vorbit oamenilor despre posibilitatea solicitării unui ordin de protecţie împotriva agresorului, fiind informați cu privire la numerele de telefon la care pot fi sesizate situațiile de violenţă intrafamilială.

Activitățile desfășurate fac parte din Programul național și local de prevenire a violenței în familie și a infracțiunilor de natură sexuală.

Polițiștii vă sfătuiesc ce să faceți dacă sunteți victima violenței domestice!

• Să vă faceți un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijinii, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc, numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați.

• Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.

• Să vă prezentați imediat la Poliţie pentru a depune plângere.

• Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.

• Să nu vă retrageți plângerea.

• Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă apără de agresor.

Apelați numărul de urgență 112!