Thursday, July 18, 2024


Precizări ale ministrului Educaţiei cu privire la efectuarea testelor pe bază de salivă în şcoli

Primele teste pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, destinate testării elevilor, ar urma să ajungă în şcoli în a…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at noiembrie 12, 2021

Primele teste pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, destinate testării elevilor, ar urma să ajungă în şcoli în a doua parte a săptămânii viitoare. Sorin Cîmpeanu a declarat că susţine testarea gratuită în unităţile de învăţămânât, atât pentru copii, cât şi pentru personal, dar a precizat că testele pe bază de salivă nu vor putea fi făcute de către personal medical, aşa cum cer unele organizaţii ale părinţilor, pentru că nu toate şcolile au în acest moment personal specializat.

„Personal specializat înseamnă personal medical. Ştim foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci testarea de către personalul medical, o spun  cu toată responsabilitatea, ar bloca din prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”, a spus Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a mai spus că Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor şi de aceea a solicitat Ministerului Sănătăţii elaborarea unei procedurii înainte de sosirea testelor în şcoli „pentru că ar fi un dezastru să avem testele în şcoli şi să nu ştim cum le folosim”

Vă reamintim că joi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a acestor teste pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ.