Monday, December 2, 2024


Nouă alertă alimentară în magazinele băcăuane. S-a descoperit carne de pui cu Salmonella

Loturi de pulpe infestate cu bacteria Salmonella au fost retase din magazine, după ce săptămâna trecută, alte sute de kilograme…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at noiembrie 23, 2021

Loturi de pulpe infestate cu bacteria Salmonella au fost retase din magazine, după ce săptămâna trecută, alte sute de kilograme de pipote au fost scoase de la vânzare. Produsele erau importate din Polonia.

În ultima perioadă, s-au înmulțit cazurile de produse alimentare ajunse în comerț, periculoase consumului uman. Astfel, după ce toată vara, autoritățile au dezvăluit zeci de produse care conţineau un aditiv numit roşcovă, contaminat cu oxid de etilenă, dar și de legume și fructe care musteau de pesticide, acum, loturi întregi de produse din carne de pui sunt retrase de la raft, pe motiv de risc alimentară.

De data aceasta, este vorba despre un lot de pulpe de pui superioare spate produse de SC Superdrob SA, vândute prin magazinele Metro Cash & Carry România. Măsura intervine după ce s-a constatat că lotul de pulpe avea data de expirare 20 octombrie 2022 și, mai grav, analizele au indicat faptul că că erau infestate cu Salmonella Enteritidis. „În cazul în care ați cumpărat produsul menționat mai sus, vă rugăm să nu îl consumați și să îl returnați în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 11.12.2021, urmând să primiți contravaloarea acestuia. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente cauzate de acest incident”, transmite Metro. Potrivit Autorității Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pulpele cu pricina au fost valorificate în nu mai puțin de 19 magazine din lanțul Metro Cash & Carry România, printre care și în cel din Bacău. Produsele proveneau din ferme de păsări din Polonia.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, autoritățile sanitare veterinare au anunțat retragerea de la comercializare și a unui lot de pipote de pui, aduse tot din Polonia, și vândute de o firmă din Bacău. Pipotele erau valorificate, printre altele, și prin magazinele Carrefour România. Prin urmare, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost informată despre retragerea de pe piaţă şi rechemarea de la consumatori a pipotelor de pui.

„Vă informăm că societatea Copanex SRL a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului «Pipote pui 500 G», ca urmare a evidenţierii prezenţei Salmonella Enteritidis în produs. Carrefour România retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare Lot/DLC: 080921 / 15.06.2022”, a precizat ANSVSA.

În aceste condiții, persoanele care au cumpărat produsul (provenit numai din lotul amintit) sunt atenționate să îl distrugă sau să îl returneze în magazinele de unde l-au achiziționat, solicitând încasarea contravalorii, evident, prin prezentarea bonului fiscal. Totodată, ANSVSA a decis ca produsele provenite din Polonia să nu mai ajungă în circuitul comercial de la noi, deşi e liber schimb între statele UE. Măsura se va aplica până când laboratorul nu va certifica siguranţa acestor produse pentru consumatori.

Trebuie știut că Salmonella este infecția cu bacterii din specia Salmonella Enteritidis, extrem de periculoasă pentru om dacă ajunge în organism odată cu alimentele ingerate infestate cu acest micoorganism. Un caz notoriu, petrecut local în urmă cu câțiva ani, este cel în care peste 130 de persoane, printre care și zeci de copii, s-au îmblnăvit după ce au participat la un praznic în comuna Traian. Mai mult de jumătate dintre ei au ajuns pe mânile medicilor, fiind internați pentru tratament. Cert este că bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate, putând cauza grave toxiinfecții alimentare, dacă sunt consumate produse infestate cu acest microorganism.

Bacteria poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carnea, ouăle, laptele, dar și fructele de mare, legumele, fructele etc. Toxinele eliberate de această bacterie acționează mai ales asupra sistemului vascular, semnele infecției fiind cele care indică un dezechilibru al reglării termice (frisoane, febră). Simptomele infecției cu Salmonella (salmoneloza) pot apărea la 6 – 72 ore de la infectarea cu periculoasa bacterie, acestea fiind, de obicei, gastro-intestinale (crampe abdominale, febră, greață, vomă, diaree, uneori cu sânge). Aceste simptome pot fi severe la copiii mici, dar și la vârstnici și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit. În formele severe ale bolii, se pierd cantități mari de lichide și electroliți (minerale dizolvate în fluide), determinând reducerea volumului de sânge circulant și a tensiunii arteriale, cu risc de șoc hipovolemic și șoc septic.