Sunday, December 5, 2021


Se reabilitează aducțiunea de apă de la Stejaru, care va asigura continuitatea furnizării apei pentru municipiul Bacău

Miercuri, 24 noiembrie, la sediul Consilului Județean, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a aducțiunii de…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at noiembrie 25, 2021

Miercuri, 24 noiembrie, la sediul Consilului Județean, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a aducțiunii de apă de la Stejarul, proiect care va rezolva cumva problemele apărute în ultimii ani în alimentarea municipiului Bacău.

Evenimentul a beneficiat, pe de o parte, de prezența președintelui Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB) Bacău, Valentin Ivancea, și a echipei de conducere a Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), și pe de altă parte, a reprezentanților firmei Hidroconstrucția care v-a realiza ansamblul de lucrări de la acest obiectiv, respectiv Eugen Popa, director general, și Cristian Mazăre, directorul sucursalei din Bacău.

„Este o investiție extrem de necesară. De altfel, noi am avut o prioritizare pentru municipiul Bacău, ținând cont că, în urmă cu doar doi ani, s-a înregistrat o avarie importantă la această conductă. O conductă care, de neexplicat, a rămas nemodernizată. Vorbim despre 21 de kilometri din totalul de circa 80 de kilometri, restul segmentului fiind reabilitat deja. Este o conductă extrem de veche, din tuburi de beton armat de tip Premo, supusă oricând riscului apariției unor avarii, cu efecte în alimentarea cu apă a municipiului Bacău”, a arătat președintele Ivancea.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 34,5 milioane de euro, din care cea mai mare sumă se va cheltui pe înlocuirea conductei – circa 21 de milioane de euro, diferența fiind alocată pentru extinderea rețelei de apă (94,4 kilometri) și a canalizării (29,5 kilometri) din comuna Mărgineni.

„Contractul de lucrări se va derula pe o perioadă de 36 de luni, din care 24 sunt alocate efectiv lucrărilor de reabilitare a aducțiunii. Vor fi reabilitați 21 de kilometri de conductă care vor fi amplasați pe alt teren decât cel pe care se află aducțiunea veche de 30 de ani. Materialul utilizat este fonta ductilă (cu o rezistență mai mare și decât fonta uzuală n.r.). O atenție deosebită a fost acordată vanelor pe  care le vom monta pe această aducțiune, în condițiile în care, se știe, de-a lungul timpului, au fost avarii numeroase, perioada de umplere a acestor tronsoane fiind una substanțială, cu efecte nedorite în alimentarea cu apă a populației. Or, cu cât avem mai multe vane, cu atât mai mult se restrânge perioada de intervenție în caz de avarie”,  a precizat Nina Chiper, directorul CRAB Bacău.

Lucrările vor fi executate de către asocierea de firme Hidroconstrucția și Electroalfa, celei din urmă revenindu-i executarea lucrărilor din segmentul SCADA (sistemul de monitorizare, control și achiziții de date) din acest proiect.

Înlocuirea vechii conducte va asigura continuitatea în furnizarea apei potabile pentru circa 135 000 de locuitori, în condițiile în care, în anii din urmă, din cauza vechimii acestui tronson care ceda în diferite puncte, băcăuanii au avut mult de suferit, rămânând perioade lungi de timp fără apă la robinet, deseori, în plină vară.