Friday, December 13, 2024


Anul 2022, dedicat Smarandei Brăescu – prima femeie parașutist a României

Anul 2022 va fi dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist din România. Renumită la nivel internațional în perioada interbelică, azi…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at decembrie 28, 2021

Anul 2022 va fi dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist din România. Renumită la nivel internațional în perioada interbelică, azi puțini mai cunosc numele ei. Decorată de Rege, dar vânată de comuniști, Smaranda Brăescu a doborât record după record atât în parașutism, cât și în aviație. Supranumită „Regina Aerului”, nu a stat departe nici de front în al Doilea Război Mondial, făcând zboruri umanitare pentru salvarea răniților. Premierul Nicolae Ciucă a avut inițiativa de a declara anul viitor – anul Smaranda Brăescu.

Smaranda Brăescu, (n. , Hănțești, Buciumeni, Galați, România – d. , Cluj, România) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).

S-a născut în satul Hănțești, comuna Buciumeni, din județul Tecuci (interbelic), actual în județul Galați. Între anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.

Proprietară a două avioane, un biplan de tip Pevuez și un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, în 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1100 km, între Roma și Tripoli. În același an 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la parașutism, în urma unui salt realizat cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri, abia peste 20 de ani. Recordul său a fost omologat de aeroclubul din Washington. Recordul precedent, deținut de un american, fusese de 7233 de metri.

A fost una din puținii instructori de parașutiști militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa. (Sursa: wikipedia)