24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației
Așa cum a fost detaliat în raportul global al UNESCO „Viitorul Educației” depinde de regândirea relațiilor dintre noi, de relaţia…
Așa cum a fost detaliat în raportul global al UNESCO „Viitorul Educației” depinde de regândirea relațiilor dintre noi, de relaţia cu natura, precum și cu tehnologia care pătrunde în viața noastră, aducând oportunități inovatoare, ridicând în același timp problema echităţii, a incluziunii și a participării democratice. Ziua Internațională a Educației este anul acesta o platformă de prezentare a transformărilor care trebuie să ducă la dreptul fundamental al fiecărui copil la educație
Ziua Internațională a Educației este anul acesta o platformă de prezentare a celor mai importante transformări care trebuie să ducă la dreptul fundamental al fiecăruia la educație și pentru a construi un viitor mai durabil, incluziv și pașnic. Va genera dezbateri cu privire la modul de consolidare a educației ca demers public și bun comun, cum să conducem transformarea digitală, să sprijinim profesorii, să protejăm planeta și să deblocăm potențialul fiecărei persoane de a contribui la bunăstarea colectivă.
Schimbarea cursului, Transformarea educației, tema Zilei Internaţionale a Educaţiei în 2022
Conform unui nou raport al Băncii Mondiale, UNESCO și UNICEF, această generație de elevi riscă să piardă 17 trilioane de dolari din câștigurile pe viață, sau aproximativ 14% din PIB-ul global actual, ca urmare a închiderii școlilor din cauza pandemiei de COVID-19. În plus, raportul The State of the Global Education Crisis: A Path to Recovery arată că, în țările cu venituri mici și medii, ponderea copiilor care trăiesc fără educaţie – 53% înainte de pandemie – ar putea atinge 70%, având în vedere închiderea îndelungată a școlilor și trecerea la cursurile online.
Educația este un drept al omului
Dreptul la educație este prevăzut în articolul 26 din Declarația Universală a Drepturilor Omului. Declarația solicită învățământul elementar gratuit și obligatoriu. Convenția cu privire la drepturile copilului, adoptată în 1989, merge mai departe, stipulând că țările vor face învățământul superior accesibil tuturor.
Educația este cheia dezvoltării durabile
Când a adoptat Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă în septembrie 2015, comunitatea internațională a recunoscut că educația este esențială pentru succesul tuturor celor 17 obiective. Obiectivul de dezvoltare durabilă 4, în special, urmărește „asigurarea unei educații incluzive și echitabile de calitate și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți” până în 2030.
Provocări pentru realizarea educației universale
Educația oferă copiilor şansa de a ieşi din sărăcie și o cale către un viitor promițător. Dar aproximativ 258 de milioane de copii și adolescenți din întreaga lume nu au posibilitatea de a intra sau de a finaliza școala; 617 milioane de copii și adolescenți nu știu să citească și nu cunosc matematica de bază; mai puțin de 40% dintre fetele din Africa sub-sahariană termină școala secundară și aproximativ patru milioane de copii și tineri refugiați nu merg la şcoală. Dreptul lor la educație este încălcat și este inacceptabil.
Fără o educație de calitate incluzivă și echitabilă și oportunități pe tot parcursul vieții pentru toți, țările nu vor reuși să atingă egalitatea de gen și să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri și adulți.